Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Dieťa a teplo

Dieťa a teplo – ako sa s tým vysporiadať?

 

Teploty v lete niekedy dosahujú extrémne výšky. V takýchto podmienkach nie je ťažké sa spáliť či dehydrovať organizmus. Najmä mladý organizmus je jemný a nie je tak odolný ako dospelý. To platí najmä pre bábätká. Čo teda robiť, aby sme pomohli nášmu dieťaťu prežiť horúce dni?

 

Pozor na dehydratáciu

V horúčavách sa organizmus ľahko dehydratuje, najmä v prípade malých detí. Nie každý vie, že dojča tvorí až 75 % vody a novorodenec dokonca 94 %. Keď teploty presiahnu 30 stupňov, telo dieťaťa sa bude potiť, aby sa neprehrialo. Nutný je pravidelný prísun tekutín. No aké pravidlá platia u bábätka? Ak je dieťatko plne dojčené, malo by stačiť materské mlieko, ktoré podávame priamo, alebo keď to nie je možné, podávame ho vopred odsaté pomocou odsávačky mlieka. Ak je však dieťa dokrmované umelým mliekom, môže byť potrebné ho doplniť vodou. Robíme to však nevtieravým spôsobom. Ak dieťa nechce piť vodu, nenúťte ho. Vodu mu ponúkajte aj každú pol hodinku, stačí ak si odpije pár hltov. Ak si nie ste istí, aký je pri malých deťoch ideálny objem tekutín, dodržujte pravidlo, že pre detičky vo veku jeden až šesť mesiacov je odporúčaná denná dávka tekutín 150 mililitrov na kilogram hmotnosti.

 

lubomirkin-XKpPsuuGE_Q-unsplash

 

Ako prežiť horúčavy s dieťaťom doma?

Existuje niekoľko pravidiel, ktoré by sme mali dodržiavať v horúcom počasí aj keď sme doma. I keď je malé bábätko krehké, nie je potrebné ho obliekať viac, než je to nutné. Je lepšie zvoliť oblečenie z prírodných materiálov, aby detská pokožka dýchala, ináč sa dieťatko spotí a bude nepokojné. V horúcom počasí je potrebné dieťatko aj častejšie prebaľovať. Predídeme tak zapareninám a vzniku potničiek. Keď dieťa spí, nemali by sme ho prikrývať perinkou či prikrývkou. Namiesto toho môžeme použiť látkovú plienku, alebo uteráčik. Ak chceme dieťatko osviežiť, stačí opláchnuť zátylok, nožičky aj ručičky mokrou bavlnenou plienkou. Nikdy ho nesprchujte studenou vodou! Oveľa lepšie ho ochladí dostatok tekutín a pobyt vo vetranej a tienistej miestnosti.

 

lucy-wolski-sljmgxyzmqM-unsplash

 

Ako prežiť horúčavy s dieťaťom vonku?

Prechádzka s dieťatkom v horúcom dni môže byť náročná. Ak je to možné, najlepšie je ísť na prechádzku buď v skorých ranných hodinách alebo v neskorých popoludňajších hodinách. Vtedy slnko menej hreje a teploty sú znesiteľnejšie. Nezabudnite tiež obliekať svoje dieťa primerane. Dieťatko by sme mali obliekať ako seba. Ak je nám v dlhých nohaviciach a košeli príliš teplo, dieťatku tiež bude. Na letné prechádzky stačí dieťatku obliecť bavlnené body či  tričko s krátkym rukávom a nechať ho v plienke. Veľmi dôležitou vecou je opaľovací krém. Používajte ho vždy, aj keď je váš drobec v tieni.

Ak sa naopak s batoľaťom chystáte na výlet autom, stojí za to sa na cestu dobre pripraviť. Základným pravidlom je vyraziť čo najskôr, aby ste sa vyhli najsilnejšiemu slnku. Rovnako ako v prípade prechádzky, vezmite si so sebou vodu na pitie a sprej na ochladenie dieťaťa. Dbajte na pravidelné prestávky, najmä ak je vaše dieťatko dojčené. Taktiež je absolútne neprípustné nechávať dieťatko v uzavretom aute. Vezmite ho so sebou aj do obchodu či čerpacej stanici, pretože teploty v uzavretom aute môžu dosahovať extrémne výšky a pre dieťatko môžu byť veľmi nebezpečné.

 

 

Zdroj obrázkov: 

Lubomirkin

Lucy Wolski