Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Plienky na opakované použitie, ako na to?

Plienky na opakované použitie, ako na to?

 

Ak ste sa nedávno stali rodičmi, možno si kladiete otázku, aké plienky sú pre vaše dieťatko tie najvhodnejšie. Možno ste si doteraz mysleli, že vybrať si tradičné jednorazové plienky je samozrejmosťou. Nie je to však jediná možnosť. V súčasnosti sú opäť veľkým trendom plienky na opakované použitie. Určite sa každému ako prvá vynorí v spomienkach plienka minulých generácií, kedy sme všetci „vyfasovali“ jedny poštolky – vrchnú plienku na viazanie a tie látkové plienky, ktoré bolo potrebné donekonečna vyvárať v obrovských hrncoch. Látkové plienky ale prešli v posledných rokoch veľkými zmenami a na trhu je momentálne možné dostať rôzne strihy, veľkosti, nehovoriac o tých krásnych vzoroch. Navyše dnešná doba nám ponúka vymoženosti ako automatické práčky, či dokonca sušičky, takže nekonečného vyvárania plienok a žehlenia sa už naozaj obávať nemusíme.

„Látkovanie“ – či používanie látkových plienok. Množstvo mamičiek sa o túto metódu používania plienok zaujíma, no pre mnohé je to veľká neznáma, ba dokonca strašiakom. Kto sa má vyznať vo všetkých tých štvorcových, separačných, kapsových plienkach, vrchných nohavičkách, all in one, atď. ? Čo sú vlastne tie „PULky“? Pozreli sme sa na túto ekologickejšiu, ba možno i lacnejšiu metódu používania opakovateľne použiteľných plienok.

20220709_151228 20220709_151235 20220709_151249 20220709_151258 20220709_151314

 

Používanie látkových plienok nie je vôbec tak náročné, ako sa to možno na prvý pohľad zdá. Látkové plienky perieme v práčke a tým končí celá hrôza z vyvárania. Už si len vysvetliť, čo s čím kombinovať. Povedzme si najväčšie výhody opätovne použiteľných plienok. Azda tou najväčšou je práve to, že sú určené na opakované použitie, teda nie jednorazové, ktoré po každom použití zahadzujeme. Opätovne použiteľné plienky dokonale zapadajú do eko trendu dnešnej doby. Bio už dávno nie je len jedlo, ale i oblečenie, či dokonca predmety každodennej potreby, akými sú aj plienky. Siahaním po ekologických riešeniach podporujeme životné prostredie a staráme sa o svoje zdravie. Pri plienkach na opakované použitie, si môžete byť istí, že vyberáte produkt z prírodných materiálov, ktorý je bezpečný pre pokožku vášho dieťatka. Tento typ plienok navyše bol navrhnutý tak, aby podporoval správny vývoj bedrových kĺbov. Ďalšou výhodou týchto plienok je ich priedušnosť. Dostatočné vetranie hrá kľúčovú úlohu v hygiene, pomáhajú predchádzať nepríjemnému zapareniu pokožky dieťatka, zabraňujú jej odieraniu a podráždeniu.

Ak ste sa teda rozhodli skoncovať s nekonečným vláčením balíkov jednorazových plienok, vyhadzovaním kopy odpadu, ktorý sa v prírode rozkladá stovky rokov, naháňaním sa za zľavami na plienky v supermarketoch, pozrime sa na to, čo potrebujeme, ak chceme začať používať opätovne použiteľné plienočky. Na tzv. látkovanie – používanie látkových plienok, potrebujeme dve časti – 1. nepremokavú časťkapsová plienka, alebo vrchná plienka, vyrobené sú buď z nepremokavých materiálov, preto ich nazývame aj PULky, alebo z flísu, ktorý je doplnený o nepremokavú vrstvu, 2. savú časťštvorcová plienka, alebo vkladačka, vyrobené sú z prírodných materiálov (bambus, biobavlna, konope) alebo syntetického materiálu (mikrovláknové froté)

1. KAPSOVÁ PLIENKA (tzv. kapsovka)plienka, ktorá vo vnútri obsahuje „kapsičku“, do ktorej môžeme vkladať tzv. vkladačky (vkladacie plienky obdĺžnikového tvaru, ktoré sú vyrobené z mikrofibry, bambusu, konope, môžu byť 2, 3, či 4 vrstvové). Tieto plienky je potrebné prať po každom použití.

Naša ponuka kapsových plienok

Naša ponuka vkladačiek 

 

Kapsoveplienky_3 Kapsoveplienky_2 Kapsoveplienky_1 Kapsoveplienky_4 Kapsoveplienky_5

 

 

2. PULka – nepremokavá vrchná plienka – táto plienka neobsahuje kapsičku ako kapsová plienka. Položíme do jej vnútra či už vkladačku, alebo zloženú štvorcovú plienku. Tieto plienočky perieme podľa potreby, ak sú zašpinené, alebo zapáchajú. Nie je ich potrebné prať po každom použití (meníme len vloženú vkladačku či štvorcovú plienku).

Naša ponuka PUL plienok

 

PUL_plienka PUL_plienka PUL_plienka
PUL_plienka PUL_plienka PUL_plienka

 

3. Tzv. AIO plienka - all in one plienka – tento druh plienky má saciu vrstvu zošitú s vrchnými nohavičkami, čím vytvára jeden celok. Je nutné ju prať celú po každom použití.

Naša ponuka látkových a zavinovacích plienok

 

 

Plienky sa zapínajú na praktické pracky, ktorými je možné prispôsobiť veľkosť podľa potreby dieťatka. Vďaka šikovnému zapínaniu sa dokonale prispôsobia aj tým najmenším bábätkám, sú tak vhodné aj pre novorodencov.

 

Čo ešte potrebujeme?

Okrem vkladačiek, môžeme použiť aj tzv. separačné pásiky, ktoré poskytnú dieťatku dlhšie pocit sucha, oddelia hovienko od plienky, tak pomôžu zabrániť prílišnému zašpineniu. Sú jednorazové a jednoducho sa spláchnu v záchode. Dostupné sú v praktických rolkách. Na uskladnenie plienok nám poslúži šikovné vrecko na plienky, ktoré umožňuje uskladniť špinavé plienky alebo náhradné plienky. Ideálny pomocník počas prechádzok, výletov alebo aj návštev.

 

Používanie opakovane použiteľných plienok pomôže určite ušetriť dosť peňazí. A taktiež máte istotu, že sa vám neminú, stačí ich len oprať a používať ďalej. Opätovne použiteľné plienky sú šetrné k životnému prostrediu. Vďaka nim znižujeme množstvo vyprodukovaného odpadu. Výberom opätovne použiteľných plienok môžeme deti už od malička učiť aj tomu, že je lepšie používať produkty, ktoré je možné použiť opakovane, než voliť jednorazové riešenia.