Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Úloha otca pri výchove dieťatka

Úloha otca pri výchove dieťatka

 

Úloha otca je pri výchove dieťaťa významná. Treba však pripomenúť, že otec nie je pre dieťa druhou mamou a jeho úlohy sú trochu iné ako tie ženské. Líšia sa aj spôsoby prejavovania lásky k spoločnému potomkovi. Dieťatko potrebuje túto rozmanitosť, nakoľko z kontaktu s každým z rodičov čerpá rôzne vzory, ktoré bude môcť v dospelosti využiť. Aké sú teda hlavné výzvy, ktorým čelia dnešní otcovia?

 

Zapojenie od samého začiatku

Je mýtus, že otec si začína budovať vzťah s dieťaťom až vtedy, keď je dieťa schopné rozprávať a vykonávať konkrétne úkony. Oteckovia by mali nadviazať prvý kontakt s dieťaťom hneď po narodení. Úspešne dokážu vykonávať akékoľvek činnosti, ako je kúpanie bábätka, prebaľovanie a neskôr kŕmenie odsatým či umelým mliekom. Čo je pre mamičky po pôrode prirodzené, oteckom niekedy môže (ale nemusí) trvať  trošku dlhšie. Mužom môžu všetky činnosti okolo novorodenca spočiatku pripadať náročne a pri ich vykonávaní sa môžu cítiť ako ten povestný slon v porceláne. No dôležité je nenechať sa odradiť. Starostlivosť o novorodenca nie je o nič náročnejšia ako zavesenie skrinky v kuchyni alebo oprava auta ?

 

Láska k partnerovi

Toto je jedna z najdôležitejších lekcií, ktorú môže otec naučiť svoje deti. Prejavovať lásku svojmu partnerovi je veľkým vzorom pre novú generáciu. Vidieť, že otec sa k matke správa s úctou, podporuje ju, podieľa sa na domácich prácach a je rovnocenným partnerom aj pri výchove detí, je základom neskorších partnerských vzťahov detí v dospelosti. Tu dobre funguje téza, že ak sú rodičia vo svojom vzťahu spokojní, vychovajú aj šťastné deti. Pozorovaním vzťahu dvoch dospelých sa deti učia komunikácii, spôsobom riešenia konfliktov, ale aj tolerancii k iným ľuďom. Myslime na to pri komunikácii s partnerom. Pamätajme, že teraz nie sme sami a deti absorbujú každé naše slovo a gesto.

 

clanok_otec 

 

Mužský vzor

Bez ohľadu na pohlavie dieťaťa je pre dieťa veľmi dôležitý mužský vzor. Samozrejme, inú úlohu zohráva u dievčaťa a inú u chlapca. Otec sa stáva pre syna doslova vzorom, učí zodpovednosti a úcte k ženám. V určitom okamihu v živote chlapca musí opustiť matkine ochranné krídla, aby sa stal mužom. Úlohou otca je podporovať syna v tomto turbulentnom procese. Na druhej strane, v prípade dievčat je otec vzorom jej neskorších vzťahov s mužmi. Vďaka tomu vo vzťahoch dospelých spozná svoju hodnotu a ľahšie si bude vyberať hodnotných partnerov.

 

Úloha otca pri výchove dieťaťa je nezastupiteľná. Je nielen oporou mamičke pri vykonávaní každodenných činností okolo bábätká, akými sú prebaľovanie, kúpanie, či kŕmenie, ale bude sa starať aj o správny emocionálny vývoj dieťatka a naučí ho budovať vzťah s milovanou osobou, formovať pocit identity a samostatnosti a budovať zdravé sebavedomie. Ako vidíte, milí oteckovia, máte veľkú zodpovednosť, preto neváhajte a smelo sa zapájajte do všetkých aktivít s vašim bábätkom a užívajte si spoločné chvíle naplno. Pamätajme, deti sú malé len raz ????

 

Autor fotky: Josh Willink