Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Rozvoj dieťaťa – aké vzdelávacie hračky vybrať?

Každý z nás vníma svet zmyslami. Dieťa, ktoré prichádza na svet, sa len učí správnym reakciám a spoznáva svet rovnakým spôsobom. A preto je pre jeho správny vývoj potrebné stimulovať všetky zmysly. Detičky sa učia hrou a dospelí im môžu pomôcť objavovať svet výberom tých správnych hračiek.

Zmyslové hračky majú silu

Rozvoj zmyslov u bábätka je mimoriadne dôležitý proces, pokiaľ ide o správne fungovanie detského mozgu. Takáto hra s vhodnými hračkami v detstve môže mať veľký význam pre neskoršie štádiá vývoja. Detský mozog sa od prvých dní učí správne reagovať na jednotlivé podnety a prenášať informácie ďalej. Hoci väčšina hračiek má priamy alebo nepriamy vplyv na vývoj dieťatka a zlepšovanie jeho zručností, zmyslové hračky patria do skupiny, ktorej by sa mala venovať osobitná pozornosť. Nejde o to, že by mali byť obzvlášť komplikované, ale vhodne vybrané. Dôležité sú nielen ich farby, ktoré by mali byť kontrastné, ale aj tvar či textúra. Vďaka tomu má dieťa šancu integrovať rôzne zmysly a rozvíjať ich.

 

hracka1

 

Veľmi obľúbené sú zmyslové knihy. Knihy sú perfektné prakticky od prvých mesiacov života a detičky príliš rýchlo neomrzia. Spočiatku knižka pomôže detičkám precvičiť si úchop a ak má aj kontrastné strany, pomôže sústrediť zrak dieťatka a precvičovať ho. Neskôr sa dajú obrázky použiť na napodobňovanie zvukov, učenie sa prvých slovíčok alebo vymýšľanie príbehov s postavičkami zo stránok. Knižky sú vyrobené z mäkkého materiálu a niektoré majú navyše šuštiace prvky alebo rôzne textúry, ktoré dieťa zaujmú. Okrem kníh to môžu byť zmyslové kocky, ktoré sú priestorové. Sú to viacfarebné hračky, ktoré sa dajú použiť na rôzne hry. Precvičia nielen zrak bábätka, ale s pomocou dospelých dokážu ovplyvniť aj rozvoj kreativity a fantázie.

 

Väčšie deti, ktoré sú aktívne, vyžadujú od hračiek o niečo viac. Nestačí im pozerať sa na nich alebo ich skúšať rôznymi zmyslami. Potrebujú aktivitu a úlohy. Výborné sú vzdelávacie hračky pre bábätká, ktoré sa dajú presúvať. Ideálne je, ak majú navyše rôzne druhy prvkov, ktoré budú stimulovať  hmat a sluch dieťatka. Takéto hračky by mali mať nielen rôzne textúry, ale aj vydávať zvuky. Nejde nevyhnutne o otravné zvuky, ale o jemné zvuky hrkálky alebo zvončeka.

 

hrack2

 

Zaujímavou hračkou sú penové puzzle, ktoré možno použiť nielen ako hraciu podložku na zem, ale pomôžu dieťatku naučiť sa kombinovať jednotlivé prvky, zoraďovať či učiť sa písmenká. Zaujímavé kontrastné prvky prebudia v dieťati zvedavosť objavovať. Majú ešte jednu dôležitú vlastnosť – sú bezpečné. To je niečo, čomu by sme tiež mali venovať náležitú pozornosť. Hračky pre deti by mali byť vyrobené z certifikovaných materiálov a spĺňať všetky normy.

 

Výber hračiek na trhu je obrovský. Oplatí sa však používať striedmosť a pamätať na to, že dieťa bude mať zo spoločne stráveného času oveľa väčšiu radosť. Ak rodič dokáže správne vybrať hračky pre svoje dieťatko, nemusí ich byť ani veľa, dôležité je, aby sa dali využiť rôznymi spôsobmi a vzájomne sa dopĺňali. Mnohé vzdelávacie hračky sa dokážu prispôsobiť ďalším vývojovým štádiám dieťatka. Každá zakúpená hračka pre vaše dieťatko by mala byť navyše bezpečná a vyrobená z kvalitných materiálov.

hracka3

 

Zdroj foto: Babyono