Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Odplienkovanie a prechod na nočník

Odplienkovanie a prechod na nočník

www.babatkam.sk

Prechod od plienok na nočník je pre mnohé detičky významným vývojovým krokom. Vďaka tomu sa dieťatko stane samostatnejším z hľadiska svojich fyziologických potrieb. Nácvik na nočník však často predstavuje zložitý proces, ktorý sa nedeje zo dňa na deň. Chvíľu trvá, kým sa dieťatko naučí ovládať svoje reflexy. Naučiť sa používať nočník je výzvou nielen pre samotné dieťa, ale aj pre rodičov. Vyžaduje si trpezlivosť, zhovievavosť a neustálu pozornosť rodiča. Je to tiež proces, ktorý, podobne ako učenie sa chôdze, bude spojený s mnohými zlyhaniami, kým ho dieťatko zvládne k dokonalosti. Povedzme si zopár tipov, ako celý tento proces zvládnuť čo najlepšie.

Kedy je dieťatko pripravené na odplienkovanie?

Najčastejšie sa uvádza vek dieťaťa cca 18 mesiacov, no u každého dieťatka je to individuálne. Najjednoduchšie je sledovať plienku dieťatka. Ak je po prebalení aj niekoľko hodín suchá, môže to signalizovať, že dieťatko začína mať kontrolu nad svojimi potrebami. Je rovnako dôležité, aby dieťatko už vydržalo obsedieť na nočníku aspoň 5 – 10 minút.

Zoznamovanie sa s nočníkom

Už keď sa rodičia odhodlajú na cestu odplienkovania, prvým krokom je zoznámenie sa s nočníkom. Je dobré vybrať dieťatku nie len pohodlný nočník, ale i pekný farebný. Na trhu nájdeme dostatok nočníkov rôznych veľkostí, farieb i tvarov – či už je to nočník v tvare lietadielka, zajačika, autíčka, atď. dieťatko musí zaujať a motivovať ho k tomu, aby ho chcelo používať. Rodič môže nechať dieťatko sedieť na nočníku najprv oblečené, vysvetľovať mu čo a ako funguje ???? neskôr je vhodné pýtať sa dieťatka častejšie počas dňa, či nepotrebuje ísť na nočník. Samozrejme po každom použití nočníka je vhodné učiť detičky hneď si umývať rúčky, takto docielime správne hygienické návyky už v rannom detstve.

Chváľte, nehaňte

Ak je dieťatko na nočníku úspešné, zaslúži si pochvalu, nech je motivované a teší sa na ďalší tréning. Keď dieťatko pochválime, musí vedieť, za čo pochvalu dostalo – napr. že sa pekne vypýtalo, že vydržalo obsedieť na nočníku atď. Rovnako dôležité je neukázať sklamanie, ak dieťatko naopak na nočníku úspešné nie je. Hlavne nerobiť z nehody veľkú udalosť a neukázať sklamanie! Keď sa už nehoda stane, dieťatko nehrešíme a už vôbec netrestáme. Keď sa mu podarí použiť nočník, pochválime ho, že je šikovné. Veľa pochvaly, potlesku, objatí je tá najefektívnejšia cesta, ako docieliť, aby naďalej pokračovalo v tréningu. Detičky reagujú na pochvalu oveľa lepšie než na kritiku.  

Plienka a spánok

Čo sa týka spánku, odplienkovanie prebieha trochu zdĺhavejšie než počas dňa. Na obedný spánok je vhodné dávať dieťatku plienku aspoň do doby, kým nie je suchá aj po prebudení aspoň 2 týždne. Čo sa týka nočného spánku, tam to môže trvať aj niekoľko mesiacov. Väčšinou sa deti dokážu úplne zbaviť plienky aj počas noci až po 3. roku života. Ale ako je to pri detičkách, nič nie je možné zovšeobecňovať, každé dieťatko je iné a vyvíja sa vlastným tempom. Preto aj s odplienkovaním to u každého dieťatka trvá iný čas.

 

Krásne nočníky rôznych tvarov, farieb a veľkostí nájdete aj v našej ponuke https://www.babatkam.sk/nocniky/

 

Frog urinal (4)5Snímka obrazovky 2022-06-02 115111

 

Skvelým pomocníkom pri odplienkovaní môžu byť aj tréningové nohavičky. Ide o akúsi prvú skutočnú spodnú bielizeň, ktorá má však niekoľko ďalších poistiek pre prípad núdze, keď by sa dieťatko nestihlo vypýtať na nočník.

Tréningové nohavičky sú navrhnuté tak, aby chránili dieťatko v situáciách, keď nedokáže signalizovať fyziologickú potrebu. Zároveň umožňujú dieťatku pocítiť rozdiel, ktorý v plienke nezažíva. Plienky majú tú vlastnosť, že úplne absorbujú všetku vlhkosť a poskytujú dieťaťu pohodlie aj dlho po prebalení. V prípade tréningových nohavičiek je to naopak. V nich dieťatko cíti mokro. Nepohodlie spojené s takouto situáciou núti dieťa naučiť sa rýchlejšie vypýtať sa na nočník.

Tréningové nohavičky sú vyrobené z priedušnej a odolnej bavlny, čo zaisťuje maximálnu vzdušnosť a chráni detskú pokožku pred podráždením. Dodatočná vonkajšia PUL vrstva zabraňuje premoknutiu spodnej bielizne zvonku a zároveň umožňuje dieťaťu cítiť vlhkosť vo vnútri. To bude dieťa motivovať, aby informovalo rodiča, že potrebuje použiť nočník.

 

Atraktívne a kvalitné tréningové nohavičky nájdete aj na našom eshope. V ponuke sú modely zo vzdušných, bezpečných a odolných materiálov, ktoré možno jednoducho prať v práčke https://www.babatkam.sk/treningove-plienky/

 

Majteczki_trening_KOTEKMajteczki_trening_PIESEK

 

Zdroj fotografie: Henley Design Studio