Doprava ZADARMO ❤️ pri nákupe nad 75€

Ako sa správať na návšteve čerstvých rodičov a aký darček je vhodné kúpiť?

Ako sa správať na návšteve čerstvých rodičov a aký darček je vhodné kúpiť?

 

Narodenie bábätka je vždy veľkou udalosťou v rodine alebo medzi priateľmi. Je preto prirodzené, že každý chce vidieť bábätko čo najskôr. Bez ohľadu na to, či sa chystáte navštíviť niekoho z rodiny alebo blízkych priateľov, je nevyhnutné brať do úvahy nielen vašu túžbu vidieť novorodenca, ale aj úplne novú situáciu novopečených rodičov. Ako sa pri takomto type návštevy správať, čo je vhodné a čo už nie?

 

cl1

 

Počúvajte a nepoúčajte

Čas tesne po pôrode môže byť pre mnohé ženy náročný. A hoci návšteva sa často sústreďuje predovšetkým na obdiv novonarodeného dieťatka, určite bude vhodné zistiť, či rodičia bábätka nepotrebujú v novej situácii podporu či pomoc. Mnohé ženy sú náchylné na popôrodnú depresiu, takže stojí za to zaujímať sa o blaho a potreby mamičky, ktorá často dokáže skrývať svoje skutočné pocity a emócie. Mnohé ženy si hneď po pôrode vypočujú množstvo „dobrých rád“ o tom, ako sa o bábätko starať, čo používať, kedy a ako kŕmiť, ako dieťa nosiť atď. Nebuďte jedným z tých ľudí, ktorí majú plnú kapsu dobrých rád. Mamičky či oteckovia určite radi ocenia dobré rady, či postrehy, no je dôležité mať na pamäti, že nevyžiadaná rada je zlá rada. Buďte pripravení počúvať a podporovať mamičku, a nie ju kritizovať a poúčať. V tejto situácii je empatický prístup to najcennejšie.

Buďte nápomocní

Ak sa chystáte navštíviť rodičov s bábätkom, ktorí sú vašou blízkou rodinou, či dobrými priateľmi, neváhajte a ponúknite svoju pomoc pri starostlivosti o byt, dom, či záhradu. Je možné, že by takúto ponuku vďačne prijali. Prípadne sa ponúknite na kočíkovanie, aby novopečení rodičia mohli byť trochu sami. V prvých týždňoch života novorodenca sa ich život zúži takmer  výhradne na povinnosti okolo bábätka, čo môže mať za následok, že pár nebude mať čas ani na kľudný rozhovor.

 

pexels-rodnae-productions-6849481

 

Rešpektujte súkromie pri dojčení

Je veľmi pravdepodobné, že mamička bude musieť počas vašej návštevy svoje dieťatko nakŕmiť. Ak dojčí, je len na nej, či to urobí pred vami, alebo bude chcieť odísť do inej miestnosti. Je nutné rešpektovať, ak mamička nechce dojčiť na verejnosti. Je to intímna chvíľa medzi mamičkou a bábätkom, preto je dobré dopriať jej potrebné súkromie a napríklad zapojiť sa do rozhovoru s novopečeným oteckom.

 

            Tipy na darčeky pre mamičku a dieťatko

 

Pri návšteve dieťatka a jeho rodičov je určite viac než vhodné priniesť so sebou darček. Mamičku určite potešíte kvetmi, či sladkou bonboniérou. Pri výbere stavte na praktické a užitočné darčeky, ktoré sa rodičom zídu a uľahčia starostlivosť o dieťatko. Ponúkame vám prehľad niekoľkých praktických darčekov pre mamičku a dieťatko:

  • Odsávačka mlieka - jedným z najužitočnejších darčekov pre čerstvú mamičku. Produkt dobre poslúži aj v neskorších fázach života bábätka, keď sa mamička bude chcieť vrátiť do práce alebo keď začne častejšie odchádzať z domu a necháva dieťatko s oteckom. Ak plánujete mamičke darovať práve odsávačku, je určite potrebné sa predtým informovať, či si už nejakú mamička nezabezpečila ešte pred narodením bábätka.
  • Detské fľaše a nádobky na jedlo - ďalším praktickým darčekom pre mamičku sú detské fľaše a nádoby na potraviny. Nádoby na mlieko sú ideálne aj na skladovanie odsatého mlieka. Môžu byť uložené v chladničke alebo mrazničke. Majú praktické uzávery a odmerky.
  • Plienky na opakované použitie - možno to nie je darček určený výhradne mamičke, no určite poteší väčšinu rodičov. Ide o sadu opakovane použiteľných plienok, ktorú v poslednej dobe využíva čoraz viac rodičov, sú šetrné nielen k deťom, ale aj k životnému prostrediu. Sú tiež veľkou úsporou pre domáci rozpočet.
  • Hračkydetské hrkálky – i keď je bábätko ešte malinké na to, aby sa dokázalo hrať s hračkami, v neskorších mesiacoch sa takýmto darčekom určite poteší. Vhodné je vyberať hračky, či hrkálky, ktoré sú ideálne pre malé rúčky bábätka, ktoré podporujú motoriku, správny úchop. V ponuke je možné nájsť aj množstvo senzorických hračiek a knižiek.

Pri nákupe darčekov venujte pozornosť tomu, či sú produkty vyrobené z materiálu vhodného pre deti. Ak si vyberáme výrobky z plastov, voľte materiál, ktorý neobsahuje Bisfenol A. Ide o toxickú látku, ktorú by výrobky pre deti nemali obsahovať. Aby ste sa uistili, že detské fľaše, nádoby na mlieko a potraviny, hračky či iné predmety,  ktoré ste vybrali, ho neobsahujú, hľadajte označenie BPA Free na každom produkte.

 

Zdroj obrázkov:

Babyono.com

RODNAE Productions